Gemeente Peel en Maas

‘Samenwerking is prima, maar alleen als het wat oplevert’

Joost van Bree, beleidsmedewerker ICT bij de gemeente Peel en Maas is aan het woord. Van oorsprong is Van Bree planoloog en dat hoor je regelmatig terug tijdens het interview. Een mooie combinatie die gezien de digitalisering perfect van pas komt. Hij is dan ook zeer benieuwd naar het concept van Digit-all van Gemlease. Hierbij kunnen allerlei segmenten in een modulaire opbouw meegenomen worden. Denk aan mobiliteit, slim licht, cloudtoepassingen en IT middelen.

Joost van Bree, beleidsmedewerker ICT bij de gemeente Peel en Maas is aan het woord. Van oorsprong is Van Bree planoloog en dat hoor je regelmatig terug tijdens het interview. Een mooie combinatie die gezien de digitalisering perfect van pas komt. Hij is dan ook zeer benieuwd naar het concept van Digit-all van Gemlease. Hierbij kunnen allerlei segmenten in een modulaire opbouw meegenomen worden. Denk aan mobiliteit, slim licht, cloudtoepassingen en IT middelen.

Doorstroming

Van Bree is trots op het Huis van de Gemeente in Panningen. Terecht. Het is een fraai, modern gebouw waar het op een gemiddelde woensdagochtend gezellig druk is. Er wordt gebruik gemaakt van een handig verwijssysteem maar men legt minstens zoveel nadruk op persoonlijke benadering. En dat zorgt voor een soepele doorstroming.

Dat is wat Van Bree ook bij de ICT beoogt. De bedrijfsvoering moet te allen tijde geborgd zijn. Dat brengt hem op een van de grote voordelen van financiering via Gemlease. Het budget dat hij nu voor bij voorbeeld mobiele telefonie heeft, wordt zo verdeeld dat de kosten in de exploitatiebegroting zitten in plaats van de investeringen. Alles wat in het budget past kan direct geregeld worden en dat betekent met name heel veel tijdwinst.

Vrijheid

Momenteel beperkt de samenwerking tussen Gemeente Peel en Maas en Gemlease zich tot de mobiele telefonie. Bij de overgang van Windows telefoons naar high end toestellen van Apple en Samsung werd Gemlease ingeschakeld. ARP heeft de aanbesteding gewonnen en verzorgt de levering van de telefoons. Dat brengt Van Bree op het tweede voordeel in de samenwerking met Gemlease; de volledige vrijheid bij merk- en leverancierskeuze. Daardoor kan de gemeente een regionale leverancier kiezen en hebben zijn collega’s de keuze uit een mobiel van Apple of Samsung.

Prijs

Voor Van Bree was voordeel nummer drie om voor Gemlease te kiezen de prijs.

Joost van Bree, beleidsmedewerker ICT:

“Doordat Gemlease samenwerkt met BNG Bank is het de goedkoopste financieringsmaatschappij voor gemeenten. Dat is belangrijk. Door onze vroegtijdige overgang van Windows telefoons naar Apple en Samsung was ons budget beperkt. Maar zo konden we toch op ICT-gebied maatwerk aan de collega’s bieden en de marktontwikkelingen blijven volgen.”

Inzichtelijkheid is het laatste punt dat Van Bree aanstipt. Door de Technology Refresh Option (TRO) van Gemlease is altijd en overal inzichtelijk wat er allemaal via Gemlease loopt, wanneer assets vervangen kunnen worden etc. Dat werkt perfect, ook als ooit andere zaken toegevoegd moeten worden.

Menselijk aspect

Voor de toekomst ziet Van Bree veel belang voor goede beveiliging. Van computersystemen, gebruik van mobiele telefonie, interactie tussen gemeenten en burgers etc. Daarnaast spelen ontwikkelingen als automatisering, smart light toepassingen in de gemeente. Op allerlei gebieden en voor allerlei gemeentelijke taken kan er slimmer en efficiënter gewerkt worden. “Er is al zoveel technisch en technologisch gezien mogelijk. Maar we hebben ook te maken met het meekrijgen van mensen in deze ontwikkelingen. Met techniek kan alles, maar dat werpt alleen zijn vruchten af als de mens het ook weet te gebruiken en daar ligt dan ook vaak de grotere uitdaging.”

Samenwerking prima, maar wat levert het op?

Van Bree is via zijn collega’s bij de gemeente Beesel in contact gekomen met Gemlease. Op ICT-gebied spreken deze gemeenten elkaar op regelmatige basis. Deze samenwerking is niet geformaliseerd. Dat hoeft voor Van Bree ook niet. “Je hoeft niet bij elkaar in een kantoor te zitten om zaken samen aan te kunnen pakken. Samenwerking moet vooral effectief zijn en alle partijen wat opleveren. Kennis wordt niet simpelweg verhoogd door mensen samen te zetten. Als ik iets niet weet en een ander ook niet heeft het geen zin samen te werken; we weten het dan samen nog steeds niet. Dus zet Van Bree desgewenst deskundigen in. Dat biedt een makkelijk bruggetje naar de Digit-all toepassing van Gemlease. Waarbij ontzorgen van gemeenten op nummer 1 staat.

Ontzorgen in de hele cyclus

Marcel Moes van Gemlease licht het graag toe: “De nieuwe dienst Digit-all van Gemlease bestaat uit een modulaire cyclus van duurzame ondersteuning voor (semi)overheden. Een gemeente kan kiezen voor afzonderlijke delen of alles van begin tot eind, maar altijd precies wat nodig is. Wij kunnen de zorg én het werk wegnemen tijdens de financiering maar zeker ook rondom advies, aankoop, levering, installatie, onderhoud, recycling. De hele cyclus. Dat is waarmee we gemeenten optimaal ondersteunen. Het gaat dan zeker niet alleen om ICT apparatuur. Denk ook aan kliko’s met gewichtscontrole, brand-bestrijdingsapparatuur, meubilair, koffieautomaten, auto’s, slimme lantarenpalen, parkeersystemen, airco’s of zonnepanelen.”

Slimme lantarenpaal

Pratend over slimme technologie wordt Van Bree steeds enthousiaster en wedijvert de planoloog met de ICT-er in hem. Vanzelfsprekend zouden alle lantarenpalen toekomstbestendig en veel duurzamer moeten zijn! “Ja, maak die palen slim, voorzie ze van ledverlichting en 5G-sensoren, hang er gelijk ook de naambordjes en verkeersborden aan die nu allemaal een eigen paal hebben en klaar! Dat scheelt geld en ziet er veel rustiger uit qua straatbeeld. Wellicht dat hier in de toekomst ook aandacht komt voor het principe van gebruik in plaats van bezit. Dan koopt de gemeente bijvoorbeeld gewoon het product ‘licht’ in. Aanschaf, onderhoud, vervanging en afvoer is dan allemaal inbegrepen.”

Doen waar je goed in bent

Voor nu streeft Van Bree naar continuïteit in de bedrijfsvoering. Belastinggeld moet netjes besteed worden en up-to-date dienstverlening aan burgers en bedrijven staat voorop. Werkwijzen wil hij stroomlijnen. De toekomst brengt nog veel meer veranderingen en daar moet de gemeente optimaal op in kunnen spelen. Daarbij ontzorgd en ondersteund worden, is voor Van Bree een hele geruststelling. “Zo doet een ieder waar hij goed in is en wordt de kwaliteit van dienstverlening gewaarborgd.”

Deel: