Gemeente Sittard-Geleen

Over ontzorgen en flexibiliteit door Gemlease

De Gemeente Sittard-Geleen maakt sinds 2006 gebruik maakt van een leaseoplossing van Gemlease, wat veel voordelen biedt op het gebied van kosten en flexibiliteit. Daarnaast is het ook geen core business van gemeenten om oude apparatuur te gaan vermarkten voor de restwaarde. 

Het team Automatisering & Dataservices van de gemeente Sittard-Geleen levert niet alleen diensten aan de eigen gemeente, maar ook aan bijvoorbeeld de gemeente Stein en diverse stichtingen in het werkgebied. De lease betreft nu vooral hardware, spullen die aan het eind van de leaseperiode ook daadwerkelijk terug kunnen worden gegeven.

In 2014 zetten Sittard-Geleen en Gemlease de samenwerking voort. Ook bij de nieuwe aanbestedingsronde heeft Sittard-Geleen de opdracht aan Gemlease gegund.

De beoogde samenwerking in het Shared Service Center Zuid-Limburg betekent verdienen, bezuinigen en efficiënter werken. Maar samenwerken betekent ook oude werkwijzen loslaten, oude structuren verlaten. En dat zijn langdurige trajecten. “Gezien de huidige tijd met de nadruk op decentralisatie neemt de belasting voor gemeenten alleen maar toe. Denk alleen maar aan de gevolgen van de ontwikkelingen binnen het sociale domein (3D’s). Het takenpakket wordt groter, terwijl de kosten omlaag moeten. Dit zorgt voor een financiële spagaat.

Niek Pijpers, servicemanager gemeente Sittard-Geleen:

“De oplossing van Gemlease zorgt voor een ideale spreiding van de kosten, geen investeringen, geeft je optimale flexibiliteit en boekhoudkundig gezien is koop / investering duurder dan lease. Daarnaast is het eenvoudiger om nieuwe technologie toe te passen en apparatuur naar wens langer of juist korter te houden.” 

Bedrijfsprofiel

Sittard-Geleen ligt aan de voet van de Zuid-Limburgse heuvels, in het smalste stukje van Nederland. Met ruim 90.000 inwoners is het één van de drie stedelijke gebieden in Zuid-Limburg.

De uitdagingen

  • Automatiseringskosten omlaag brengen, terwijl het takenpakket groter wordt
  • Niet afgerekend worden op input, maar op kwaliteit, performance en prestatie

Aanbod Gemlease

  • Scherpe tarieven door de samenwerking met de BNG Bank
  • Gemlease biedt hulp bij het beheer van de leaseportefeuille, waardoor Sittard-Geleen het financieel beheer goed kan uitvoeren en kan zorgen voor kostendekkende structuren.

De voordelen

  • Doordat de leasekosten in de exploitatiebegroting zijn opgenomen, scheelt dit enorm veel tijd, inzet en geld.
  • Flexibiliteit is eveneens een prachtig voordeel van het contract
  • De oplossing Master IT van Gemlease geeft de benodigde controle en overzicht

Kerncijfers

  • 93.744 inwoners
  • Totale oppervlakte 8.062 hectare
  • In 2001 ontstaan vanuit de gemeenten Sittard, Geleen & Born

www.sittard-geleen.nl

Deel: