Samenwerking A2 gemeenten

Het scheelt veel tijd en geld!

Het samenwerkingsverband bundelt meerdere dienstverleningstaken voor de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard, zoals Informatie & Automatisering , oftewel hardware, software, telefonie en infrastructuur.

De gemeenten blijven autonoom maar door samenwerking maken zij gebruik van bepaalde schaalvoordelen. Samen zijn ze groter, kunnen ze efficiënter werken en is men minder kwetsbaar door meer continuïteit in bepaalde functies. Zo verhoogt men gezamenlijk de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers; hét doel van elke gemeente. In de toekomst denkt men aan decentralisatie van meer taken, migratie naar een gezamenlijke netwerkomgeving en intern bellen binnen de deelnemende gemeenten.

Samenwerken

Voorheen investeerden de afzonderlijke gemeenten zelf. Heeze-Leende is al langer klant bij Gemlease. Bij de overgang naar de samenwerking is vanzelfsprekend gekeken naar toekomstige investeringen. Niet alle deelnemende gemeenten zitten op hetzelfde spoor. Daarvoor wordt een ICT blauwdruk voor de toekomst gemaakt inclusief bijbehorende aanbestedingstrajecten.

Lease is gekozen als financieringsvorm voor de ICT omdat het gemakkelijker is in de besluitvorming en het tussentijdse of extra budgetaanvragen voorkomt. Dit scheelt veel tijd en geld.

Toekomst

De toekomst wordt met vertrouwen tegemoet gezien. Al zijn er dan altijd onzekerheden in de zin van overheidsmiddelen, bezuinigingen, aanbestedingen e.d.. De ontwikkelingen zijn interessant en de samenwerking kent mooie uitdagingen. Al met al een zonnig perspectief voor dit jonge initiatief.

Fried Maas, Controller Samenwerkingsverband A2 gemeenten:

“Wat ik verbazingwekkend vind is dat lease uiteindelijk niet duurder bleek te zijn dan zelf investeren! Gemlease kan op betere voorwaarden geld lenen en door de restwaarde valt lease niet duurder uit. Ook helpt het mij in mijn dagelijkse werk dat zij de uitgaven doen, facturen van leveranciers controleren en vervolgens een maandbedrag aan het samenwerkings-verbanddeclareren. Ideaal!”

Bedrijfsprofiel

Sinds 2013 is de Gemeenschappelijke Regeling samenwerking A2-gemeenten van kracht. Dit is een samenwerking tussen de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende en Valkenswaard. Deze drie gemeenten werken onder andere samen op het gebied van werk en inkomen, juridische zaken en informatisering en automatisering.

De uitdagingen

 • Bundeling van alle investeringen bij iedere afzonderlijke gemeente
 • Niet alle gemeenten op hetzelfde spoor qua investeringen
 • Decentralisatie van taken naar een gezamenlijke netwerkomgeving

Aanbod Gemlease

 • Operationele kosten opgenomen in reguliere begrotingscyclus
 • Geen tussentijdse of extra budgetaanvragen
 • Vervanging van apparatuur reeds in het budget opgenomen

De voordelen

 • Leasekosten als operationele kosten opgenomen in de reguliere begrotingscyclus
 • Efficiëntere gemeentelijke besluitvorming en bedrijfsvoering
 • Vermindering van administratieve lasten

Kerncijfers

 • Opgericht in 2013
 • Gezamenlijk 66.117 inwoners (bron CBS 1/1/2014)
 • Ruim 600 werkplekken

www.a2samenwerking.nl

Deel: