OBS De Toekomst

PITS laat school weer school zijn

‘Samenwerking met PITS laat scholen weer school zijn. Gebruik in plaats van bezit of ‘as-a-service-contracten’ is dé trend voor de toekomst. Snelheid en intensiteit van de samenwerking moet gelijk opgaan met de schoolontwikkeling.’ Maar hoe dan?

‘Samenwerking met PITS laat scholen weer school zijn. Gebruik in plaats van bezit of ‘as-a-service-contracten’ is dé trend voor de toekomst. Snelheid en intensiteit van de samenwerking moet gelijk opgaan met de schoolontwikkeling.’ Maar hoe dan?

Ik spreek Ruben Wedekind, interim-financieel expert, van Openbare Basisschool de Toekomst. De school heeft de afgelopen twee jaar een ongebruikelijke en geweldige transitie ondergaan. Zo zijn twee scholen, De Ontplooiing en OBS de Toekomst, verder gegaan onder 1 paraplu (met behoud van de eigen identiteit).

Ongebruikelijke structuur

Ruben licht toe dat gekozen is voor een structuur waarbij De Ontplooiing als dependance ‘onder’ De Toekomst kwam te hangen. Wel met twee verschillende onderwijsstromingen. Beide scholen werkten al met iPadcontracten maar dit werkte niet geheel naar wens. Er was veel schade, veel kapotte iPads. ‘En dat is erg lastig in de bedrijfsvoering’, aldus Ruben.

Met bijpassende oplossing

De oplossing werd gevonden met PlanIT@School (PITS) Ruben: ‘ Dit traject viel samen met een herbezinning op educatiebeleid vanwege het ‘samenvoegen’ van meerdere scholen onder 1 paraplu. Hoe om te gaan met de ICT was een van de discussiepunten. Er was sinds 2014 al  contact met PITS en uiteindelijk is in overleg de keuze gemaakt voor Chromebooks. Doordat PITS snel kon schakelen en constructief meedacht, werd de keuze uiteindelijk gemakkelijk. Natuurlijk zijn in dit proces meerdere leveranciers uitgenodigd voor het opstellen van een offerte.’

Alles op de schop

Oorspronkelijke financieringscontracten zijn versneld afgekocht en vervangen door hele nieuwe contracten voor de Chromebooks. In de overeenkomst zijn zowel de levering, een SLA, verzekering en gespreid betalen opgenomen. Deze abonnementsvorm werkt zeer prettig. Scholen konden zo ‘opnieuw’ beginnen, zo goedkoop mogelijk. Voor iedereen een ongewoon en nieuw traject. Ook voor Ruben erg interessant om als interim-financieel expert mee te maken. Econocom installeert, levert alle apparatuur en verwerkt deze in een totale financieringsoplossing, de scholen heerlijk ontzorgend.

Andere aanpak

Het betekent zeker wel veranderingen. Leerlingen die eerder individueel een iPad hadden, delen nu met z’n drieën een Chromebook. Kinderen en medewerkers moeten leren om meer te delen, samen te werken en af te stemmen. Toch is dit handiger in de klas, beter passend bij de doelgroep. Ook zijn er, samen met BIS|Econocom digiborden in de klassen geïnstalleerd. Van de docenten vraagt dit ook een andere aanpak.

‘Maar een school die al ICT-minded is, pakt dat vrij snel op, zowel leraren als leerlingen.’

School is weer school!

Samen met PITS is ervoor gezorgd dat de scholen weer school zijn. Gebruik in plaats van bezit of ‘as-a-service-contracten’ is dé trend voor de toekomst. Nu kan weer verder gekeken worden. Er zijn altijd ontwikkelingen en daar komt nu weer wat meer tijd voor. Snelheid en intensiteit van de samenwerking moet gelijk opgaan met de schoolontwikkeling.

Betrouwbare, kundige partner

De samenwerking met PlanIT@School is nog altijd prima. Ruben wil graag benadrukken dat PITS begrip toonde voor de situatie. ‘En nog belangrijker vond ik dat PITS erg meedenkend was, snel verbanden kon leggen en grote stappen heeft gezet op de onderwijsmarkt. Ook de strategische samenwerkingsverbanden in de afgelopen jaren zoals met Gynzy, Cloudwise en BIS|Econocom leveren voordeel op. PITS stelt zich op als een betrouwbare partner. Er wordt altijd goed en op tijd aangeleverd. En wellicht dat dit ook met een andere partner kan, maar ik ben content met de huidige samenwerking’.


De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (afgekort tot STWT) is opgericht in januari 2006. Het is het resultaat van de verzelfstandiging van het openbaar basisonderwijs in Amsterdam Nieuw West. De stichting zorgt voor financiële stabiliteit en efficiënt personeelsbeleid en creëert kaders waarbinnen haar scholen goed onderwijs kunnen geven.

Openbaar onderwijs wordt via 16 scholen verzorgd:

  • Volgens verschillende concepten; regulier-, Dalton-, Montessori- of ontwikkelingsgericht onderwijs.
  • Met uiteenlopende accenten zoals kunst, taal of cultuur.
  • Voor basisonderwijs én speciaal basisonderwijs.
  • In Amsterdam Nieuw West (voorheen: Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld / Slotermeer).

De Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden maakt deel uit van de Federatie Openbaar Primair Onderwijs Amsterdam, een samenwerkingsverband van zeven schoolbesturen voor basisonderwijs.


Zie hiervoor de site van OBS de Toekomst

 

Deel: