Noventa

Oplossingen van PlanIT@School zijn creatief!

‘De oplossingen van PlanIT@School (PITS) zijn creatief, schaalbaar en bieden een school meer financiële armslag. Vooral in de huidige krimpende markt een grote pre!’ Aan het woord is Henk Visser, beleidsmedewerker ICT bij Noventa. Dit is een vereniging voor 11 christelijke scholen, 1.700 leerlingen, primair onderwijs, in de gemeente Achtkarspelen.

Vernieuwende bedrijfsvoering

Noventa is druk bezig om het ICT beleid een goede plaats te geven in het onderwijs. Acht van de elf scholen werken met Snappet maar de vereniging wilde méér. ‘Vorig jaar was er groen licht om de mogelijkheden te onderzoeken. Op zoek naar vernieuwende bedrijfsvoering voor inzet van digitale middelen en bijpassende financiële oplossing kwamen wij in aanraking met PlanIT@School. Inmiddels hebben al zeven scholen iPads besteld en na de zomervakantie volgen er nog meer. Het gaat in kleine stapjes, langzaamaan het contract uitbreiden’, zo legt Henk Visser uit.

Flexibiliteit ten top

PITS verwerkt alle iPads in een flexibel contract. Ook andere digitale leermiddelen kunnen in het contract aangevuld worden. Het geheel blijft overzichtelijk. ‘In het begin was het even zoeken om alles per school goed op de rit te krijgen, maar nu is het overzichtelijk en duidelijk.

Innoveren zonder investeren

Henk: ‘Deze oplossing van PITS is creatief. Zo hoef je geen grote investeringen ineens te doen en kun je toch meegaan met de tijd. En als we na 3 of 4 jaar evalueren en het blijkt niet het juiste apparaat voor de leerlingen te zijn, dan kies je wat anders. Innovatie staat voorop! Ideaal om alles als operationele kosten op te nemen en zo de uitgaven voor de afzonderlijke scholen beheersbaar te houden. En de beschikbaarheid van ICT is gegarandeerd.’

Rode draad

Als rode draad door het interview loopt het gemak van deze manier van werken. Bij alles staat gebruik centraal in plaats van bezit, gaat het om het ontzorgen van alle betrokkenen binnen de scholen. Daarnaast is het een duurzame oplossing en is veiligheid van data gegarandeerd bij inlevering / vervanging. De dienstverlening krijgt vorm in de abonnementsvorm Digit-all waarbinnen meerdere diensten gecombineerd zijn. Flexibel en passend bij de wensen van de betrokken school.

Verandering is en blijft de constante

Het baart Henk wel zorgen dat sommige IT-gerelateerde zaken in het onderwijs zo snel wijzigen dat dit lastig is. ‘Lastig voor besturen en directeuren van scholen, maar ook voor leerkrachten. Denk aan CITO die in december aankondigt dat zij de toets niet meer digitaal kunnen aanbieden. Scholen moeten nu maar afwachten wat er gaat komen. Daar valt niet tegen op te plannen of beleid op te maken.

Flexibel zijn en blijven is lastig. Leerkrachten geven graag les en techniek moet daarbij dienend zijn, simpelweg werken. Als het dan een keer niet werkt, wordt het een probleem. Wijzigingen zijn tegenwoordig echter een constante factor en daar moet je wel mee kunnen dealen. Leraren moeten zich erin verdiepen.’

Van elkaar leren

‘Leerlingen leren des te sneller. Soms kunnen leerkrachten prima van de leerlingen leren. Op andere momenten is dat dan weer omgekeerd.’ De samenwerking met PlanIT@School ervaart Henk als plezierig. Wel vindt hij dat PlanIT@School meer reclame zou mogen maken: ‘Wij zijn eigenlijk per ongeluk in contact gekomen met PlanIT@School. Ik denk dat deze producten en diensten voor veel scholen een mooie oplossing zouden betekenen. Dus: zeg het voort, zeg het voort!’

Digitale geletterdheid

Meer informatie over digitale geletterdheid: ‘Wie niet digitaal geletterd is, doet niet meer mee in de 21e eeuw!’ Lees hier meer.

 

Ga hier naar de website van Noventa

Deel: